Samson-pdf-billede-2-1024x772

Dato

VIBORG ER GYLLENS SILICON VALLEY

Samson Agrolize har efter en vellykket fusion med tidligere Gøma fuld fart på forretningen – ikke mindst takket være dygtige og dedikerede medarbejdere, der besidder den højeste ekspertise og erfaring inden for naturgødningsmaskiner med en miljøvenlig teknik, som er efterspurgt over hele Europa.

Da Karsten Kammer i slutningen af 80’erne kom ind i gyllebranchen, spredte landmænd gylle hele året rundt med en spredeplade, der smed gylle op i luften som en vifte. Det lugtede fælt, og det vigtige kvælstof forsvandt op i den blå luft.

I dag spreder man gylle og møg med højteknologiske maskiner og på de rigtige årstider, hvor afgrøden har mest brug for næring. Og Karsten Kammer er i dag salgschef hos Samson Agrolize, der har stor succes med at distribuere og servicere nogle af branchens mest præcise maskiner, som udnytter naturgødningen på den mest effektive måde. Derudover har virksomheden en nicheproduktion af kundetilpassede slamsugere og spulere, hvor to maskiner sjældent er ens.

Gylle er guld

De sidste 30 år er gylle og møg gået fra at være et affaldsprodukt til et højt betalt gødningsprodukt i landbruget. Frem for at kaste gyllen op i luften, kan man ved hjælp af den rigtige teknologi lægge gyllen helt tæt på jorden eller nedfælde den under jorden. Samtidig doseres mængden helt rigtigt, så husdyrgødningen bliver udnyttet optimalt til gavn for afgrøder og miljø. Gyllens nye status har været guld værd for Samson Agrolize, der blev navnet som fortsatte, efter at Samson Agro fusionerede de to datterselskaber, Gøma og Samson Agrolize, i september sidste år.

Når ét plus ét giver tre

Gøma og Samson Agro arbejdede i mange år sammen i en succesfuld symbiose, hvor Samson producerede gyllevognene, og Gøma solgte dem. Men i 2016 ønskede Samson at sælge sine produkter selv, hvilket endte med, at Gøma blev opsagt som forhandler, som derefter startede sin egen produktion af maskiner op.

Det sendte de to virksomheder ud i en hård konkurrence. Efter flere års kamp fik det ende, da en klog mand steg op i helikopteren og foreslog, om det ville være en god idé at slå pjalterne sammen.

- På den måde er historien om de to virksomheder en historie om et langvarigt samliv, der blev til et smerteligt brud, men endte i et lykkeligt ægteskab, hvor ét plus ét er blevet til tre, fortæller Karsten Kammer.

Løfter i flok

Det skyldes ikke mindst medarbejderne, at ambitionen om at styrke de to virksomhedernes i forvejen meget stærke position, er lykkedes med fusionen.

Hos Samson Agrolize bliver der nemlig løftet i flok i en flad organisation, hvor kommandovejene er korte, og hvor man sagtens kan begynde på lageret og ende med at arbejde med salg, elektronik eller andre specialområder.

- Vi beskæftiger os med forholdsvis nye teknologier, hvor meget er learning by doing. Derfor er der rig mulighed for at byde ind, udvikle sig til specialist og avancere. Når medarbejderne brænder for deres område og organisationen er fleksibel, får man lov til at bidrage med de spidskompetencer, man med tiden viser, på det rigtige sted i virksomheden, siger Line Larsen, der selv startede som reservedelsmedarbejder, men i dag sidder som marketingskoordinator.

Hun tilføjer yderligere, at der er et særligt sammenhold i ”Agrolizer-familien”, og hun glæder sig over, at virksomheden kan tiltrække medarbejdere i en radius af 100 km. fra Viborg.

Gyllens Silicon Valley

Med viden, knowhow og knofedt har Samson skabt sig en unik position på det europæiske marked, fordi der de senere år er kommet meget stort fokus på at håndtere naturgødningen rigtigt, som en afgørende del af den grønne omstilling.

- Mange steder har man indtil nu valgt den billige og nemme metode at bruge kunstgødning. Men overalt i Europa bliver landbruget mødt af stadig skrappere krav både fra EU og deres egne regeringer om at håndtere naturgødning mere miljørigtigt.

Her er Samsons maskiner i forvejen foran, når det gælder miljøvenlig teknik. Efterspørgslen stiger kraftigt. Ikke mindst fra Tyskland, der er et meget stort landbrugsland, som de senere år er blevet pålagt at udnytte gyllen langt bedre, siger Karsten Kammer og tilføjer:

- Tager vi de store ord i munden, som vi ellers ikke er så gode til herude, så er vi nok verdensførende på området, og vi glæder os til at se hvad fremtiden bringer.