Hvem er vi?

Hjultræk giver flere dage i marken

Hos Samson Agrolize kan man ikke stoppe regnen, men alligevel sende gyllevognen i marken et par dage tidligere. Hjultræk beskytter jorden og sparer brændstof, påpeger salgschef Søren Hansen.

Med fyldte gylletanke, høje temperaturer og planter på spring for at sætte sig eksplosiv vækst, ved enhver landmand, at der skal køres i samme øjeblik, marken kan bære en gyllevogn.

– Jeg bor selv på en nedlagte landbrugsejendom nær Brovst, hvor jeg er vokset op, og her har jeg aldrig set så meget vand på markerne som nu. Med den nuværende vejrudsigt går der flere uger, før man overhovedet kan færdes på de vandmættede marker, siger salgschef Søren Hansen hos Samson Agrolize i Viborg.

Ingen er i tvivl om, der bliver travlhed, når føret i marken bliver godt nok til udbringning af gylle. Det er dog ligeså sikkert, at det bliver Samson gyllevogne med hjultræk, der som de første kan påbegynde de hektiske uger med gylleudbringning til de hungrende planter.
– Siden vi introducerede de første gyllevogne med hjultræk i 2005 har vi erfaret, hvordan denne teknologi både øger kapaciteten og lægger ekstra dage til det vigtige arbejde. En gyllevogn med hjultræk er bare mere fremkommelig i vådt føre end andre vogne, påpeger Søren Hansen.
Fuldhydraulisk effektoverførsel

Med udviklingen af de såkaldte fuldhydrauliske HWD-vogne fra 2015 føjede Samson endnu en række fordele ved at køre med hjultræk på gyllevognens faste aksel.

– Hermed blev vognene i princippet fuldhydrauliske, fordi det er en pto-drevet pumpeenhed bagpå traktoren, der driver det hele. Herved kan man køre i skarpe vinkler, vende hurtigere og får lettere ved at placere vognen korrekt ved fyldning. I pumpeenheden er der to pumper, og man slipper for unødvendig stort effektforbrug til nytteløs omrøring i tanken, hvilket betyder, der overføres fuld effekt til fremdrift, forklarer Søren Hansen.

– Dermed bliver der op til 50 hk mere effekt til fremdrift for de samme penge, siger salgschefen om den reelle brændstofbesparelse, denne teknologi medfører.

– Set fra min side med omsætningen i SAMSON sliddele og reservedele skønner jeg, at aktiviteten er femdoblet, siden vi formaliserede servicepartnersamarbejdet, siger lagerchef Søren Thomsen og viser rundt blandt hylderne med SAMSON reservedele.

Godt for jorden
Et par døgns ekstra fremkommelighed i markerne ved gyllesæsonens start er ikke den eneste fordel ved hjultrækket. Søren Hansen fremhæver den generelle fordel, en reduktion af traktorens hjulslip fra 10-12 procent til maksimalt et par procent, betyder for såvel brændstoføkonomi som traktose og æltning af overjorden i og omkring køresporene. – Vi ser da også en masse tilfælde, hvor føret er godt, men hvor der nu kan køres med fuldt læs både op og ned ad bakkerne, hvilket reducerer spildkørsel betragteligt. Hjultrækket udnytter simpelthen traktorens kræfter bedre i hele sæsonen, siger han.
Klar til at køre i marken
Hos Samson Agrolize, der er eneforhandler i Danmark af Samson gyllevogne, mærker man tendensen hos maskinstationer og større landbrug. – For eksempel kunne vi i den seneste hele sæson opgøre, at andelen af HWD-gyllevogne med hjultræk nu er steget til 45 procent af samtlige vogne, vi leverer til det danske marked. Dermed kan vi konstatere, at stadig flere allerede har forberedt sig på de ekstreme forhold med mere nedbør, vi nu oplever, siger Søren Hansen. Med oprettelsen af Samson Agrolize som eneforhandler af Samson gyllegrej i Danmark for nogle år siden, råder virksomheden samtidigt over landets største udvalg af brugte klargjorte hjultræksvogne. – Vores specialiserede medarbejdere på værkstedet er nået langt og på nuværende tidspunkt har vi en række klargjorte hjultræksvogne her i brugtcentret i Viborg – lige klar til at spænde for, lyder det fra salgschefen.
Salgschef hos Samson Agrolize, Søren Hansen, fremhæver Samson hjultræksvogne som mere fremkommelige i vådt føre. – Det giver nogle flere timer i det tidlige forår, og især når det som i år bliver meget vådt føre, påpeger han.
Denne Samson PG II med hydraulisk hjultræk kan køre flere arbejdstimer i løbet af en sæson. Især i sæsonens begyndelse, hvor der er pres på, for at komme i gang med gylleudkørsel, har den sine fordele. Men også i resten af sæsonen brillerer den fuldhydrauliske hjultræksvogn med et lavere brændstofforbrug.
da_DKDansk