ballum-maskinstation-flemming-nielsen-i-kabinen

Dato

BALLUM MASKINSTATION

Hos Ballum Maskinstation er indehaveren Flemming Nielsen begejstret for sin nye SAMSON PG II 28 gyllevogn. - Den er stort set som den gamle, han i seks år har udbragt 650.000 kubikmeter gylle med.

En af de få ændringer på en SAMSON PG II 28 er den nye computer, der dog læner sig stærkt op ad den hidtidige version på Flemming Nielsens gamle vogn.

Flemming Nielsen har siden 1989 haft Ballum Maskinstation og de seneste 16 år har enmandsvirksomheden kunnet levere gylleudbringning.

- Denne her er min 3. SAMSON gyllevogn, og den fik jeg til denne sæson. Næsten magen til den foregående, der var en PG II 27 og denne her er en helt ny PG II 28. Eller rettere - helt ny er den vel ikke, når den har kørt 92.000 kubikmeter ud, fortæller han.

Men så traktoren da?

- Ja, den har jeg lige fået. Den har kun kørt 10 timer, så nu er jeg godt kørende med det hele, glæder han sig.

Transporterer det hele

I en radius på 10 kilometer i det flade landskab med klæg markjord, opererer Flemming Nielsen med udkørsel af ca. 140.000 kubikmeter gylle om året.

- Ingen af mine kunder er mere end 10 kilometer hjemmefra og de har alle deres arealer nogenlunde tæt på, så intet af den gylle, jeg kører ud, er fragtet ud med lastbil. Alle de 92.000 kubikmeter gylle, jeg i år har udbragt med den nye SAMSON gyllevogn, er hentet i tanken og transporteret ud til markerne, fortæller han.

Med til den betragtelige udbringningskapacitet hører derfor foreløbigt 1.200 arbejdstimer med gyllekørsel og en lille korrektion af begrebet enmandsvirksomhed.

- Det er rigtigt, jeg har ingen fastansatte medarbejdere, men jeg har tilknyttet lidt løs arbejdskraft i højsæsonen. Når sandheden skal frem, kørte vi derfor to-holdsskift i hele april måned, så det er ikke mig, der har leveret alle 1.200 timer. Jeg skal jo også sove lidt indimellem, siger han.

Lang sæson

70 til 75 procent af gyllen, Flemming Nielsen kører ud, er kvæggylle fra egnens mange markbedrifter.

- Her er jo meget slætgræs og hø, så jeg har arbejdet spredt godt ud over året, når jeg typisk udbringer gylle efter slættene. Også sidste slæt, ellers kan de jo ikke have gyllen hen over vinteren.

Fordelingen er nogenlunde således, at 25 procent af gyllen udbringes med sortjordsnedfælder, mens det resterende enten udbringes med slæbeskærsbom eller slangebom.

Bedre trækgeometri

Blandt ændringerne ved skiftet til den nye vogn er en lidt anderledes udformning af liften bag på gyllevognen.

- Den er forankret lidt lavere på den nye vogn og det har ændret geometrien en smule, så redskabet ikke hænger så langt ind over vognen, når det er helt oppe. Og så kan jeg stille den sådan, at den kun løfter for eksempel 60 procent af den maksimale højde, når jeg løfter redskabet i enderne. Det er rigeligt og derved går det hurtigere efter en vending, viser Flemming Nielsen.

- Under transport har Flemming Nielsen heller ikke vognen i topposition, alt sammen styret af en højdesensor, der kan indstilles til lige præcis den løftehøjde og position, jeg ønsker at have redskabet i.

Flemming Nielsen er meget tilfreds med højdesensoren og en forbedret trækgeometri på den nye SAMSON PG II 28 gyllevogn, han har anskaffet til denne sæson. - Det er en fordel, at træklinjen med lidt lavere forankrede liftarme er blevet bedre, synes han.

God gensalgsværdi

Inde i kabinen er skærmen ny, men med en funktionalitet, der minder stærkt om den tidligere.

- Ellers er det en velprøvet vogn, man kan være tryg ved. Ikke mindst lægger jeg vægt på, at man med en SAMSON vogn oppebærer en god brugtpris, når den engang skal skiftes.

Mest afgørende for Flemming Nielsen er dog, at der er et godt serviceapparat bag SAMSON produkterne. For det første har jeg mulighed for at hente reservedele tæt på nemlig hos A.P. Jørgensen i Ribe, som er servicepartner for Samson Agrolize.

- Nu har jeg ikke haft behov for det endnu, men det er altså meget trygt, at der er en velfungerende serviceorganisation bag, og det føler jeg, der er med Samson Agrolize. Og så vil jeg da også lige fremhæve, at der er 3 års garanti på en ny SAMSON gyllevogn. Det betyder jo, at jeg kender mine omkostninger 3 år frem. Det er da en tryghed for mig som maskinstation, der med kun 1 gyllevogn er afhængig af, at det fungerer optimalt hele tiden, siger Flemming Nielsen.

Servicevogn

Efter seks sæsoner og 650.000 kubikmeter udbragt gylle, valgte Flemming Nielsen, Ballum Maskinstation at udskifte sin hidtidige SAMSON PG II 27 med en ny SAMSON PG II 28. For at gøre skiftet komplet, er der nu også kommet en helt ny traktor foran.