Hvem er vi?

Viborg, 18.11.2021

Danmarks centrum for gylleudstyr er i Viborg

Lav nu ikke en hel masse om!
Det er i orden at ændre strukturen hos Samson – men ikke maskinerne, vurderer maskinstationsejer

”Bare de ikke begynder at lave alt for meget om på maskinerne, så er det i orden, at der er ændret på strukturen med skabelsen af Samson Agrolize. Det er jo en balance mellem at gøre tingene funktionelle og samtidig lidt fancy. Grundmaskinerne kører rigtig godt. Så udfordringerne må ligge på udviklingsarbejdet”.

Sådan siger Poul Erik Clausen, der er indehaver af Nr. Vium Maskinstation lidt syd for Videbæk i Vestjylland. Han har i øjeblikket tre lysegrønne gyllevogne og en møgspreder kørende fra fabrikken i Viborg. Nyeste i maskinhuset er en ny Samson PGII 31 gyllevogn, som har afløst en PGII 27.

”Vi havde problemer med vægtfordelingen på 27’eren. De er løst med PGII 31-vognen, som lægger mere vægt over på traktoren og dermed er meget nemmere at køre med. Det ser nu ud til, at Samson har løst vægtproblemet i den kommende PG 27-model, som vi har haft lejlighed til at teste. Den kører rigtig fint, og når den kommer i produktion, skal der også en af de nye til Nr. Vium”, erklærer Poul Erik Clausen.

På Nr. Vium Maskinstation holder en gyllevogn højst tre år. Så skiftes den ud med en ny.

Mange kubikmeter

”Vi kører rigtig mange kubikmeter igennem vore vogne. I løbet af tre år i omegnen af 300.000 kubikmeter. Vi har tre vogne, og der skiftes en i fast turnus hvert år. Ikke fordi de ikke kan mere. Men vi sælger dem videre, mens gensalgsprisen stadig er helt i top. Vi har kunder, der har købt nogle af vore aflagte Samson-maskiner, som flere år efter stadig kører imponerende godt”, fortæller Poul Erik Clausen.

Det er en bevidst strategi at skifte hyppigt ud i maskinparken i Nr. Vium.

”Vi gør det med alle maskiner. Jeg mener, at det er bedre at afskrive, end at vedligeholde. Derfor har vi løbende udskiftning af alt maskineri”, forklarer Poul Erik Clausen.

”Jeg oplever, at Samson generelt har været rigtig gode til at tilpasse sig markedet. Det er naturligvis en af de væsentlige årsager til, at vi har så meget Samson-grej. Tidligere har vi også haft andre mærker inde, men det fungerer godt med Samson. Samson Agrolize finder frem til nogle fornuftige løsninger, og vi har i praksis aldrig nedbrud på maskinerne. Så for os er der i virkeligheden ikke så meget andet end Samson”, siger maskinstationsejeren.

Start helt fra bunden

Poul Erik Clausen startede Nr. Vium Maskinstation helt fra bunden i 2003. Han arbejdede tidligere på en maskinstation i området, der lukkede. Derefter satsede han på, at der nok blev behov for en ny. Og lagde grunden til Nr. Vium Maskinstation.

I dag handler det hovedsagelig om landbrugsarbejde for maskinstationens maskiner og halve snes faste medarbejdere, som i sæsonen suppleres af yderligere mandskab.

”Vi opererer i et ganske stort område fra Herning i øst til Ringkøbing i vest, Aulum i nord og Skjern mod syd. Alt inden for landbrugsarbejde står på menuen, og langt størstedelen er opgaver for kvægbrug. Tæt på halvdelen er pasningsaftaler, hvor vi laver alt, der har med markbrug at gøre, for landmanden. Totalt har vi pasningsaftaler for omkring 1500 hektar, og der bliver mere og mere”, fortæller Poul Erik Clausen.

da_DKDansk