Hvem er vi?

Kvalitet og fremtidssikring er nøgleord hos MBA Agro

Effektivitet, kvalitet og fremsynethed var vigtige faktorer, da MBA Agro ved Viborg købte en Samson PGII27 gyllevogn med fronttank til foråret 2017 og nu med ny Samson SHB4, 36 meter slangebom fra foråret 2018.

Morten Balle etablerede maskinstationen MBA Agro ved Viborg i 2016. Han har anskaffet en fuldhydraulisk Samson PGII27 med træk på den ene aksel, slæbeslangebom med anti dryp system, tvangsstyring, så den følger terræn og hele fire fordelere, så doseringen bliver optimal.

– Det er alt sammen for at være effektiv og tilbyde kunderne en høj kvalitet med det bedst mulige grej, og samtidig ønsker vi at være omstillingsparate. Der kan komme mange forandringer i maskinstationsdrift i de kommende år, og for at være klar til disse forandringer, gælder det om at have nyt udstyr, den er forberedt og klar til teknologiske forandringer. Samson PGII27 gyllevognen er forberedt til fremtidens teknologi, siger Morten Balle.

MBA Agro har fem fuldtidsansatte og kører primært i en radius af 35-40 km omkring Viborg. Maskinstationen løser alle typer landbrugsopgaver undtaget grovfoder og har desuden en mindre entreprenørafdeling samt driver udlejning af mandskab udenfor landbrugsarbejdets hovedsæsoner.

Maskinfører Jannick Christiansen er primær fører på Samson gyllevognen, og han har allerede udlagt 55.000 kubikmeter i forårssæsonen.

– Jeg er rigtig glad for at køre med gyllevognen. Den har alt udstyr, og alt sammen er med til at øge kvaliteten og effektiviteten. Trækket på midterste aksel betyder virkelig meget. Jeg bruger det hele tiden. Vi har en anden vogn uden hjultræk, og vi kan tydeligt mærke forskellen, siger Jannick Christiansen.

–  Fronttanken øger ikke bare kapaciteten med tre kubikmeter – den giver også en langt bedre vægtfordeling

Desuden er vognen monteret med ekstern fyldning gennem 10” tragt, så vi kan læsse direkte i vognen i marken, og den har et pumpetårn på 10 tommer. Derudover er der en retur-til-center funktion på kranen, som letter det daglige arbejde meget, siger Jannick Christiansen.

– Den høje kvalitet i udlægningen, kommer også til udtryk med doseringen. Når vi kører i kiler med en 36 meter bom, kan der godt blive meget overlap, men der er fire fordelere, og det er let at lukke af. I det hele taget doserer den meget præcist. Der er hurtigt gylle i slangerne, og computeren er meget let at indstille.

– Den er forsynet med Slurrymaster 8000, som er meget let at bruge. Det er meget let at sætte en ny mand ind i den, fordi funktionerne kan ses på skærmen. Den viser eller skriver, hvad man skal gøre med joysticket, så det kan nærmest ikke være lettere, siger Jannick Christiansen, som fremhæver at hele sættet styres med samme betjening.

– For at gøre effektiviteten fuldendt har den centralsmørring, så vi sparer ½-1 time dagligt på at smøre. Det kan betyde 40-50 sparede arbejdstimer på et år, så det er ikke småpenge.

– Selv om Samson bommen har hele 36 meter bom er den i kraft af tvangsstyringen og ophænget meget god til at følge terræn, og det betyder meget med så stor arbejdsbredde. Den er også meget effektiv til at lukke bommen sammen. Den folder bommen sammen over hjulskærmene, så den samlet holder sig inden for 3,30 meter i bredden, fortæller Jannick Christiansen.

Han kører ca. halvdelen af tiden med slangebom og halvdelen med nedfælder. Han skifter ofte efter kundernes ønske. Det tager ham nu mindre end en time at skifte mellem slangebom og nedfælder.

Billedtekster:

1): MBA Agro bruger Samson Agrolize til vintereftersyn. Montør Søren Nielsen satte gyllevognen i gang og har fulgt den siden. Fører Jannick Christiansen tv. er glad for at have en fast montør fra Samson.

2): Jannick Christiansen synes, at betjeningspanelerne og computeren er lette at gå til.

da_DKDansk